heb jij vragen?
Vliegensvlugge vragen
Wat doet een mentor nou precies? Hoe ziet je rooster eruit? Hoeveel leerlingen zitten er op het Bataafs? Mart en Thirsa geven in het filmpje hierboven antwoord op deze en vele andere vliegensvlugge vragen.
Ja, elk jaar beginnen we met een introductieweek waarin je de school en jouw klasgenoten leert kennen. De hele week staat in het teken van sport, spel, dans, debatteren en samenzijn. Een leuke manier om de andere leerlingen en de school nader te leren kennen. Daarnaast zijn er door het jaar heen feestavonden (zoals o.a. het babybal speciaal voor alle eerste klas leerlingen) en activiteiten waaraan je kunt deelnemen of gewoon lekker naar toe kunt gaan. Veel van de activiteiten op school worden door leerlingen zelf georganiseerd.
Naast de gewone lessen zijn er ook steunlessen voor de vakken Engels, Nederlands, Frans, wiskunde en rekenen. Heb je extra hulp nodig bij een van deze vakken dan kun je een uur in de week extra tekst en uitleg krijgen. Dit uur staat al in je rooster ingepland. Heb je het niet nodig omdat het allemaal goed gaat, dan heb je dat uur vrij. Ook hebben we dyslexiecoaches en studiecoaches die je kunnen en willen helpen als je dat nodig hebt.
Tijdens de introductieweek en de mentorlessen geven de mentor en de peers tips over hoe je moet studeren en leren. De kunst is om te ontdekken welke manier het beste bij jou past. Elke leerling is verschillend, er is dus niet een of ander standaardrecept op school aanwezig. Zij willen jou graag laten ontdekken wat bij jou past.
Het woord ‘peers’ betekent ‘gelijken’. Peers zijn leerlingen uit de bovenbouw die jou en alle andere helpen in de onderbouw. Ze doen dit als peer-leader (een soort leerling-mentor voor de eerste klas) of als peer-tutor (een soort leerling-docent die bijlessen kan geven). Alle peers worden binnen school opgeleid en ontvangen hiervoor ook een diploma.
Je eerste contactpersoon is jouw mentor, die is uitgekozen om jou te begeleiden. Daarnaast kun je ook altijd terecht bij de peers die jouw klas begeleiden. Daarnaast zijn er dan ook nog de conciërges, de roostermaker, de coördinator van de eerste klas (dhr. S. Dokters) of de teamleiders.
Bij kinderen met hetzelfde schooladvies. We kijken eerst samen met je leerkracht van groep 8 in welke klas je het beste past en je mag zelf ook aangeven bij wie je graag in de klas zou willen komen. Wij proberen daar dan rekening mee te houden.
We zijn de kleinste havo & vwo school in Hengelo. We hebben op dit moment 800 leerlingen. Dat lijkt veel, maar doordat de bovenbouwleerlingen als peers helpen in de eerste klas leer je zeer snel heel veel medeleerlingen uit verschillende leerjaren kennen.
Staat je vraag er niet tussen?
Mocht je vragen hebben, of meer informatie willen over het Bataafs Lyceum neem dan contact op met Stefan Dokters.